Energie prijs

Opbouw energieprijs

Iedere afnemer van energie heeft te maken met energieprijzen. De energieprijs komt tot stand door verschillende factoren:

 1. De prijszetting op de energiebeurs (apxendex) op het moment van afsluiten. Voor afnemers is dit één van de belangrijkste indicatoren voor de hoogte van de prijszetting. Aangezien er een beurs achter de energieprijs schuilt kunnen verschillende momenten  van aanvragen gedurende het jaar resulteren in verschillende prijszettingen. Veel afnemers vernieuwen het contract tegen het einde van de looptijd en/of tegen het einde van het jaar. Interessanter kan het zijn om eens een aanvraag in het voorjaar te doen als er traditioneel gezien weinig vraag is.
 2. Het volume. Hoe groter uw afnamevolume hoe verder energieleveranciers willen zakken met de prijszetting.
 3. De contractsduur. Afhankelijk van uw contractsduur zullen energieleveranciers een inschatting maken van de te verwachten risico’s, kosten en opbrengsten.
 4. Uw profiel. Leveranciers bepalen uw energieprijs mede op basis van uw profiel. Zij kijken daarbij naar de verdeling van het verbruik tussen dag en nacht, of u consument of zakelijk verbruiker bent en bij grote afnemers naar de kredietwaardigheid.
 5. Vast of variabel. Bij variabel schommelen de prijzen en mogen leveranciers de prijzen per half jaar aanpassen. Bij vaste afspraken staan de prijzen gedurende de contractsduur vast.
 6. Einde contract. Als u geen contract afsluit met een energieleverancier betaalt u in de meeste gevallen de hoofdprijs! Geen contract betekent namelijk niet dat u variabele prijzen heeft maar dat u een slapende afnemer bent en daar spelen leveranciers op in met veel te hoge prijszetting.
 7. Voor gas betaald elke afnemer afhankelijk van de regio een toeslag (zie …). Deze toeslag wordt bepaald door de afstand t.o.v. Slochteren. Hoe dichter een afnemer bij Groningen woont des te goedkoper is de toeslag. Sommige leveranciers spelen met deze toeslag om hun gasprijs te kunnen drukken. Mocht u vergelijken tussen leveranciers neem dan altijd alle kosten mee en deel dat door uw verbruik. Zo maakt u een juist vergelijk.
 8. Bovenop de prijs komen tenslotte nog belastingen en btw.

Elk jaar een goede vergelijking van uw energieprijs kan resulteren in enorme besparingen. Meer informatie vindt u onder home.

Voordelen

 • Onafhankelijk zakelijk energieadvies
 • Snel en gemakkelijk vergelijken van energieleveraniers
 • De scherpste tarieven met de beste voorwaarden